1997 och superkombos

Det är torsdag eftermiddag och jag skriver lite om superkombos till Vinos. Men istället får jag för mig att kolla på filmen ”All Eyez on me”, som handlar om 2Pac Shakurs (rapparens) liv, för att bli lite inspirerad. Mina minnen tar mig tillbaka till 1997 och jag var nyss fyllda 16 år, jag hade börjat i gymnasiet och till min fars stora besvikelse kom jag inte in på Södra Latin. Men min mamma lyckades tala in mig på en annan skola istället, det blev Estetiska programmet. Skoltrött som jag var under den här tiden var musiken det enda som fick mig till viss del motiverad. Jag hade ett par stora nyinskaffade hörlurar som var min bästa vän, där blandades frekvent Hip hop med Rn´b tjugofyra timmar om dygnet. Jag drömde mig bort och hade framtidsvisionerna klara för mig, det var musik jag ville syssla med oavsett vad.

 

Jag samlade på vinylskivor och cd-skivor och hade tidigare i högstadiet köpt på mig massa skivor från den kaliforniska Hip-hopen. Jag bestämde mig en måndag för att gå till Andreas skivor som låg på Södermalm för att byta alla de cd-skivorna jag hade mot andra cd-skivor istället. Med mig hem fick jag Capone-N-Noreaga, Mobb Deep, The Beatnuts med flera. Bland de skivor jag hade bytt till mig låg det musik från just 2Pac. Inte för att jag inte var förtjust i musiken jag hade lyssnat på så många år, utan mer för att jag var så nyfiken på den andra stilen av Hip Hop som jag precis hade börjat att tycka om. På helgerna var det ofta hemmafester hos någon vars föräldrar var på landet. Vi drack fruktiga viner, cider och öl. Det hände också att man lyckades ta sig in på något coolt ställe inne i city där det var Hip hop-konsert eller någon tuff dj spelade. Jag älskade sorlet av människor, den sagolika musiken och blev redan då intresserad av olika sorters drycker man kunde beställa på restaurang.

 

Jag har nämnt förut att jag alltid förknippar söt Riesling med 90-tals Hip op, just därför att under mina unga år förtärdes det just bland annat söta vita viner. Det är som när jag stöter på söt cider då tänker jag alltid på skolavslutningen i Vita bergen. Förknippar alltid känslor och sinnestillstånd med vin. Som till exempel när jag blind provar vin så lägger jag alltid egna (och ofta luddiga) associationer. Mogen Cabernet Sauvignon från Napa från ett varmt år känns ofta kvalmigt och söt frukt som är instängd.

 

Petter och Alf brukar ofta prata om superkombos, det vill säga deras bästa kombinationer med mat och dryck. Jag tänkte lista vilka Hip Hop och Rn´b låtar med mat och vin jag tycker är superkombos.

 

The Beatnuts- Off the Books

Thailändsk röd Curry och Riesling från Weingut Knoll, Österrike 

 

Ashanti- Foolish

Pizza Bianci med grönsaker och Chardonnay från Hirsch, USA

 

Camp Lo- Luchini

Hamburgare och röd Bourgogne

 

Eric B. & Rakim- Paid in Full

Salmalax med soya och avocado och torr Riesling från Sybille Kuntz, Tyskland

 

Big L- Put It On

Spansk Pata Negra skinka och rött från Guimara, Spanien

 

Snoop Dogg- Deep Cover

Entrecote, Sauce Bearnaise och sallad med Cabernet Sauvignon, Napa Valley

 

Jay Z-Big Pimpin`

Gruyère ost och mogen Krug Champagne

 

Reks- How Can It Be

Brillat Savarin ost och vitt vin från Condrieu 

 

D´Angelo- Sh*T, Damn, Motherf*Cker

Kalix Löjrom och krämig Champagne 

 

Kool G Rap- My Life

Pizza med tomat och Mozzarella med Lättare stil av Brunello, Italien

 

Gang Starr- You Know My Steez

Pasta med smör och salvia med mogen eller ung Klassisk Barolo 

 

OC (feat Big L)- Dangerous 

Tacos med Pinot från Kalifornien

 

Davina- So Good

Äppelpaj med Sauternes

 

Nas, Ms. Lauryn Hill- If i Ruled the World

Färsk piggvar med smör och vit Bourgogne

fler inlägg