Bulla upp med blandlådor

Senaste veckan har jag dykt lite i coola blandlådor med vin som bland annat går att få tag i på beställningssortimentet på bolis. För jag fattar ju att det är en hel djungel av olika slags viner i dessa blandlådor som någon har blandat ihop. Men var ska man börja och är dem goda och passar dem mig? Ja det är den stora frågan.

 

Själv har jag hela mobilen full av (förutom bilder på min dotter) en massa vinflaskor som jag fotat och fotat och fotat och åter fotat för att sedan kolla upp vinerna eller bara ha som minne helt enkelt. Låter ju som om man är en psykopat på vinbilder men jag tycker det är lättare att lära mig från bilder, alltid varit så, och man glömmer inte bort. Ja, ja nu ska jag inte tråka ut er med att snacka vidare om det utan vi går direkt på vilka viner jag tycker är supercoola just nu i djungeln av blandlådorna.

 

När seriösa sommelier i min bransch väljer ut viner från sina firmor och släpper så att man har turen att kunna köpa dessa godsaker blir jag superlycklig. När man provar eller dricker dessa och inser att alla är goda. Man får ju alltid frågan själv när man arbetar på restaurangen ”ifall vinet går att få tag i”. Och det är så uppskattat av gästen när man kan svara att det går. Även om jag i vissa fall känner mig glad när man har kommit över vissa årgångar eller producenter som är svåra att få tag i och gästen har chansen att dricka dessa droppar hos just mig och uppskattar såklart det. Men viner i mellanklassen är alltid kul att kunna få tag i.

 

Om man gillar Italien så provade jag den här feta lådan från Terroir förra helgen till en bit Tallegio-ost och pasta med tomat. Dessa herrar tar in några väldigt bra producenter till Sverige och i den här lådan får man tre olika stilar på rött vin men två av varje flaska:

 

– Langhe Nebbiolo från De Forville som hade den där snygga syran som när det hade fått vara i glaset en stund verkligen kom fram och blev rund och nästan lite silkig i stilen.

 

– Rosso di Montalcino från La Torre som kändes lite utvecklad fast det var årgång 2014, väldigt klassisk stil med tydliga mörka bär och kryddor.

 

– Canavese Rosso La Torrazza från Ferrando var väldigt överraskande juicig och örtig i stilen, så nice.

De här vinerna har en hög kvalité och man känner nästan att det är sådana viner som finns på bra krogar också. Terroir 2017/03 Nr 71925 1530:- (6 flaskor)

 

Till våren kommer de även släppa en Riesling-låda så håll ögonen öppna. I den lådan finns det producenter som Peter Lauer och Günther Steinmetz som ligger mig varmt om hjärtat. Så glöm inte sparrisen och god Riesling till våren, kan vara nice att tänka på nu när snön faller ner.

 

Jag gillar att ha lite olika viner i vinskåpet, så kan man dricka olika viner beroende på vad man är sugen att dricka just den dagen.

 

Har ju nämnt lite blandlådor tidigare men listar några av dem igen:

fler inlägg