En Lady som gav ett riktigt wow

Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd.

 

Det borde ha varit runt 2008 hemma hos mammas kusin i Schweiz nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor av deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd. Det gav en så romantisk bild av det här med vin.

 

Domänen är belägen i byn Correns, Frankrikes första ekologiskt odlande by. Den täcker hela 600 hektar mark på en höjd av 350 meter över havet. Höjden ger vinraknorna varma härliga sommardagar och svala nätter. 1970 köptes gården av jazzpianisten Jacques Loussier som förvandlade det hela till en inspelningsstudio, Le Studio de Miraval. Här har flertalet kända musiker spelat in musik, bland annat Pink Floyd, Sting, Sade och The Cranberries. Därav namnvalet till gårdens rosé.

 

Från 1993 ägdes gården av amerikanen Tom Bove som både moderniserade vinmakningen samt byggde ett spa, två gym och en inomhuspool. Tom gjorde fyra viner under sin tid. Två vita, ett rosé och ett rött. Det ena vita, som jag minns var helt fantastiskt gott med en härlig blandning av citrus och honung, döptes till Lady Jane efter hans första fru Jane som omkom i en tragisk flygolycka i september 1998. Det röda vinet Natushka var döpt efter Nathalie som blev Toms andra fru ett par år senare.

 

Brad Pitt och Angelina Jolie har haft Miraval som sin sommarbostad sedan 2008. De började med att hyra in sig innan de fick köpa upp gården. I augusti 2014 gifte de sig i gårdens kapell. Förra året lade de ut slottet till försäljning. Tänk om man haft typ 60 miljoner dollar på fickan?

 

Min absolut första WOW-upplevelse av ett vitt vin var just Chateau Miraval Lady Jane. Minns inte vilken årgång flaskan hade, sådant var inte så viktigt just då.  Jag och Tompa hade beställt hem ett gäng flaskor genom privatimport av både Lady Jane, Pink Floyd och Natushka. Tyvärr dracks de upp ganska så fort så jag har inga kvar hemma i vinkylen. Det här är ju nästan 10 år sedan när jag inte visste bättre.

 

Måste erkänna att jag föredrar Miravals viner som de var före Jolie-Pitts tid på slottet. Vem kan motstå en Lady som fantastiska Jane?

 

Håller tummarna hårt att jag får vara med när någon av magnumflaskorna ovan öppnas av släktingen. Tills dess klappar jag på flaskorna varje gång jag är i Schweiz…

fler inlägg