Laxrosa skimmer perfekt i sommar

Precis som en murrig röd Bordeaux gör sig fantastisk bra en vinterkväll framför brasan, så är det något med de ljusa rosévinerna från Provence som gör att de passar alldeles utmärkt vid poolen eller sommarens skojigheter. Sommar och laxrosa roséviner går liksom hand i hand.

 

De allra bästa rosévinerna kommer (enligt mig) från Österrike, Sancerre i Loire och givetvis Provence. Sedan finns det såklart några uppstickare från andra platser också, som Jolie-Laide från Kalifornien. Jag kan inte skriva om rosa viner utan att nämna Scott Schults magiska viner från Sebastopol.

 

Ett vin som jag konstigt nog inte hade testat förrän nu i helgen var Sacha Lichines Whispering Angel. Ett vin som sägs ha satt de laxrosa vinerna på kartan ordentligt på andra sidan Atlanten. Lichines vin står för 20% av den årliga försäljningen av rosé från Provence i USA och Whispering Angel går även under namnet “Hampton’s Water”.

 

Sacha köpte Chateau d’Esclans precis utanför La Motte år 2006 efter att ett par år tidigare ha lämnat pappans egendom i Margaux. Hans mål var att göra viner som kunde tävla mot de största producenterna, som Domaine d’Ott. Till sin hjälp tog han Patrick Léon, tidigare vinmakare hos Mouton Rotshild. Med hans änglavin gjort på Grenache, Rolle och Cinsault som försiktigt skördas för hand verkar det som att han har lyckats. Det är gott. Mycket gott. Dricks väl kylt gärna flytandes runt på en badring i poolen.

 

 

Svalkande laxrosa badringsviner värda att testa i sommar:

Chateau d’Esclans Whispering Angel 2016 nr 99692 169:-

Chateau Miraval Rosé 2016 nr 99714 169:-
Domaene Gobelsburg Rosé 2016 nr 90185 199:- (magnumflaska)

Minuty Prestige Rosé 2016 nr 79353 145:-

Cuvée Madame Selectiones des Demoiselles 2016 nr 2203 99:-

 

 

fler inlägg