Mat och dryck till påsken

När jag växte upp var alltid påsken så sjukt viktig i vår familj. Till skillnad mot julen som min mamma absolut inte ansåg var speciell förutom att alla i familjen skulle samlas med mat och dryck. Ofta åkte vi ut på landet och eldade brasa och plockade ris som man fick sätta fjädrar i, på något sätt fick man feeling av att sommaren faktiskt nästan var på väg.

 

Jag älskar när man ställer ut en massa god mat på bordet och så delar man och plockar av allt typ. Charkuterier äter jag så ofta jag får chansen och till det dricker jag antingen bubbel, rött eller vitt, så många viner som passar till det.

 

Påsken för mig innebär fortfarande familj och massor med mat, och numera en del dryck såklart. Är man traditionell så känns väl sill, lax, löjrom, kyckling och såklart ägg några av sakerna som man kommer äta sig mätt på till helgen rätt självklara. Men vad dricker vi till allt då? Jag tänkte våga satsa på lite nya grejer jag rotat fram på senaste, och några klassiker som jag tänkte rekommendera.

 

Till laxen

Om man kör kall inkokt, gravad eller rökt lax tipsar jag gärna om ett mousserande vin från Vouvray i Loire som är biodynamiskt. Vinet har en sån där skön struktur och man känner sig lite vårig när man dricker det. Passar nice till löjrom av olika slag också.

Man kan också dricka en vit Bourgogne såklart, kanske som har en lite fetare stil.

Sébastien Brunet, Le Naturel Pétillant, Frankrike Nr 97028 179:-

Trenel, Mâcon-Villages, Frankrike Nr 76095 169:-

 

Ägget

Min mamma ska alltid envisas med att ha ägghalvor med majonnäs på till påsken, jag är inte helt med på den banan  men en gubbröra för mig känns som ett måste. Öl är ju såklart för många att föredra, men om man vill ha vin, hur tänker man då?

Gubbröra har ju en hög sälta så tänk lite frukt och syra mot det, som till exempel en Riesling från Österrike eller Tyskland.

Dönnhoff Nahe, Riesling Trocken, Tyskland Nr 90331 159:-

Weingut F.X Pichler, Bürgstall Riesling Fedespiel, ÖsterrikeNr 95430 199:-

 

Sillen

Jag dricker gärna öl till sill, mina favoriter bland sillarna är Matjessill och Senapssill. Matjessill blir ju lite krämigare och inte lika syrlig som senapen, så jag tänkte dricka ett lite fetare vitt vin från Alsace till. Till senapssillen dricker jag ett torrt, druvigt vitt vin från Ungern av en cool producent.

Királyudvar, Tokaji Furmint Sec, Ungern Nr 92113 259:-

Zind, Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike Nr 73431 249:-

 

Kycklingen

Har man tur så langar Jimmi upp hans fett goda kycklingrätt med dragon, rotfrukter och grädde under påskhelgen. Men annars så är ju helrostad kyckling sjukt gott. Jag tycker ju personligen ofta om lite elegantare röda viner till sån här mat. Jag drack en fantastisk Syrah från Kalifornien i helgen som nästan kändes som ett vin från Cornas i Frankrike. Elegant, vitpeppar och snygg struktur.

Arnot-Roberts, syrah Nr 99056 431:-

 

Gillar även dessa viner.

Erath Pinot Noir, Oregon, USA Nr 3992 189:-

Morgon Côte du Py, Jean Foillard, Frankrike Nr 91000 279:-

Guimaro, Mencia, Spanien Nr 71399 159:-

Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio, Piemonte, Italien Nr 72491 181:-

 

Glad Påsk!

fler inlägg