Mat till vinet: chablis och musslor

Daniella Lundh Egenäs och vinkocken Anders Röberg bjuder denna gång på en riktig klassiker: chablis och musslor. Chablis är ett område i Bourgogne där man gör viner på chardonnay. Det friska chablisvinet passar utmärkt med Anders musselpasta; där mineralitet och citrus återfinns i både pastan och i glaset.

 

Se klippet när Daniella och Anders lagar denna superkombo.

 

Vill du ha ett chablistips, klicka här.

 

Pasta med blåmusslor

4 personer

400g valfri pasta

1 kg blåmusslor

2 dl torrt vitt vin

2 st krossade vitlöksklyftor

1 st skivad schalottenlök

1 dl grädde

½ dl hackad bladpersilja

Zest av 1 citron

 

Gör så här

Koka musslorna i schalottenlöken, vitlöken och vinet under lock tills dom öppnas. Låt musslorna svalna, plocka dom sedan ur sitt skal och grovhacka. Sila buljongen och häll i en gryta. Koka upp buljongen, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Koka pastan al dente, häll av och blanda med musselsåsen. Lägg upp i skål eller tallrik och avsluta med att riva zesten över pastan.

 

fler inlägg