Mat till vinet: Corvina och färsbiffar

I Mat till vinet väljer vi vinet först och sen maten. Denna gång väljer vinkocken Anders Röberg och Daniella Lundh Egenäs ett vin av druvan corvina som matchas med kalvfärsbiffar med örter, tomatsås, getost och spenat. Örterna finns både i vinet och färsbiffarna och vinets fruktighet möter också upp tomatsåsen på ett bra sätt.

 

Se klippet här.

 

För att få ett vintips till rätten, klicka här.

 

Kalvfärsbiffar med örter, tomatsås, getost och spenat

4 portioner

 

Cirka 800g kalvfärs

1 st ägg

2 dl grädde

1 msk hackad rosmarin

1 msk hackad timjan

200g spenat

100g tärnad getost

 

Tomatsås

200g krossade tomter

1 liten grovhackad gul lök

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

25 g smör

5 st basilikablad

Salt, peppar och ev. lite socker

 

Gör så här

Stek lök och vitlök mjuk i olivoljan med ½ msk salt. Tillsätt tomaterna och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt smör och basilika i såsen och mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt, peppar och eventuellt en gnutta socker om syran är för påtagande. Blanda kalvfärs, ägg, grädde och örter smaksätt med salt och peppar. Forma till biffar och stek i en panna. Sautera spenaten i en gryta, tillsätt getosten och tomatsåsen, låt koka upp och servera genast till biffarna. Vill man göra rätten lite matigare servera gärna med varm baguette eller en sallad med matvete och rotfrukter.

 

fler inlägg