Mat till vinet: riesling och lax

Daniella och vinkocken Anders lagar denna gång mat till riesling, det vill säga de väljer vinet först och sen maten. Det blir lax men en ljummen sallad och en smakrik dressing med ingefära, koriander och lime. Dressingen klickar riktigt bra med rieslingen!

 

Se filmklippet här.

 

Vill du ha ett riesling-tips till rätten, klicka här. 

 

Ugnsbakad lax med rieslingsås och varm sallad

4 portioner

4 bitar lax cirka 150 g

2 huvuden hjärtsallad

2 dl crème fraiche

2 msk riven färsk ingefära

1 kruka koriander

Zest från 2 st lime

Saft från 1 st lime

 

Gör så här

Blanda crème fraiche, ingefära, zest och saft från lime. Hacka hälften av koriandern både blad och spjälkar, tillsätt i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Baka laxen på 90 grader till 40 grader innertemperatur. Värm upp en stekpanna, slå i 1 msk olivolja. Sautera hastigt hjärtsalladen. Tillsätt vad du gillar och vad som finns i säsong, tex sparris, svamp, färskpotatis eller broccoli. Lägg den varma salladen på en tallrik med laxen, ringla såsen över och garnera med plockad koriander.

 

fler inlägg