Mat till vinet: sangiovese och lamm

Börja med att välja vinet och därefter maten. Det är Vinos motto och först ut i “Mat till vinet” är Daniella Lundh Egenäs som matchar vin och mat tillsammans med vinkocken Anders Röberg. Daniella väljer sangiovese från Chianti i Toscana – Anders matchar upp med lammracks, rostad potatis och oliver, även de från Toscana, och annat gott som plockar fram det bästa i vinet.

 

Se klippet här och låt dig inspireras!

 

Vill du ha ett vintips till rätten, klicka här. 

 

Lammracks med rostad potatis, vitlök, oliver, spenatsallad med parmesan och rödvinssky

4 personer

800g-1 kg lammracks
1 kg potatis
2 dl goda urkärnade svarta oliver
6 stycken skalade vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad bladpersilja
50 g smör
½ dl god olivolja
1 dl hemgjord rödvinssky (se recept nedan)
50 g babyspenat
½ dl grovriven parmesan
Salt och peppar

 

Gör så här: Bryn lammracken i en het panna, avsluta med en matsked smör, en kvist rosmarin och två vitlöksklyftor. Kör klart i ugn 90 grader på ugnen till 56–58 grader innertemperatur. Låt vila ca 15 minuter innan du skär upp racken.
Rosta potatisen tills mjuka på 200 grader i ugnen med smör, olivolja, fyra stycken vitlöksklyftor salt, peppar och rosmarin. När potatisen är mjuk, stöt den med en potatisstöt eller en stor gaffel, avsluta med den hackade persilja och oliver, smaka av med salt och peppar.
Dressa spenaten med en matsked god olivolja ett varv från pepparkvarnen, avsluta med parmesanen.

 

Rödvinssky
2 dl mörk reducerad kalvfond
2,5 dl rött vin
1s t skivad bananschalottenlök
2 timjankvistar
10 g smör
salt, peppar och citronsaft

 

Gör så här: Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera till nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Tillsätt smöret i tärningar och smaksätt med sal, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn och servera.

fler inlägg