Mina favoriter från Spanien

Ända sedan jag var liten har jag åkt till Spanien nästan varje sommar om jag har kunnat, alltifrån turistorterna, de galna storstäderna och de små byarna. Förutom tysk riesling så var viner från Rioja typ de första röda vinerna jag drack. Ofta förknippar man spanska viner med namn som till exempel El Coto eller Senorio de los Llanos. Men på senaste åren har det ”så kallade nya Spanien” växt fram. Unga vinmakare och vinmakarnas barn och barnbarn börjar odla vin och experimenterar mer och mer och tittar på hur övriga Europa odlar vin. Slanka och kryddiga eleganta viner på de röda och de lite mer feta och lätt oxiderade vita viner börjar poppa upp mer och mer.

 

Jag kan också även verkligen uppskatta de mer generösa och kraftfulla och traditionella vinerna som också produceras i Spanien i till exempel Ribera del Duero på bland annat druvorna Tempranillo och Cabernet Sauvignon.

 

Förra veckan var jag och min familj i San Juan som ligger ungefär 25 minuter utanför staden Alicante. Supermysigt ställe, en klar favorit. Med både restauranger som ”hål i väggen” där man äter traditionella tapasrätter eller lite moderna coola restauranger med lite större vinutbud, eller klassiska skaldjursrestauranger vid havet där man kunde dricka vitt, läskande vin från Rias Baixas. 

 

Här kommer några viner som jag gärna dricker nu från Spanien:

 

Vitt

Albamar Albariño Nr 96005, 179:-

Albarinho funkar grymt till skaldjur då druvan i sig har en lite högre syra och en frisk mineralisk stil.

 

Pazo Barrantes, Albarinho, Nr 71143, 159:-

 

Viña Tondonia, Reserva Blanco, Rioja, 2003, Nr 72665 299:-

Tung producent i Rioja som gör både rött och vitt vin, men personligen är jag mer förtjust i de vita vinerna. Moget vitt med fet och kryddig stil. Köp och lägg undan om man önskar det.

 

Izadi Blanco, Rioja, Nr 72131, 139:-

Prisvärt vin också från Rioja.

 

Gaba do Xil Godello, Valdeorras, Nr 71124, 139:-

Druvan Godello är en lite underskattad druva som har en lite, lite fetare stil och passar bra till fisk. Det här vinet har en frisk syra och lite mineralig i stilen.

 

Trenzado, Suertes del Marques, Valle de la Orotava, Nr 99115, 185:-

Fetare och lite fatig stil, en av de där moderna rackarna.

 

Rött

Guimaro, Mencia, Ribeira Sacra Nr 71399, 159:-

Den här producenten tillhör an av mina favoriter i den här prisklassen. Ganska sval stil men som ända langar lite kryddighet så det funkar till kyckling eller kött.

 

Guimaro, A Ponte, Ribeira Sacra, Nr 95176, 299:-

Detta vin är ett av de lite finare viner som Guimaro gör.

 

El Lance, Suertes del Marques, Valle de la Orotava, Nr 99192, 189:-

Kryddiga och moderna Spanien!

 

Viña Ilusión, Rioja, Nr 74929 165:-

Ekologiskt vin från Rioja.

 

Laurel, Priorat, Nr 99129, 299:-

Ett riktigt köttvin. Kan även lagras.

 

Trevlig sommar!

 

fler inlägg