Tankar om vinlistor

I helgen som var åkte jag och familjen upp till Åre och Jimmie gjorde gästspel på Hotell Granen hos Petter. Han hade satt en mycket god och modern meny. När vi skulle sätta vinpaketet till maten pratade vi om att gäster rent ”generellt” tycker om goda och enkla grejer. Varför göra det svårt för sig och servera konstiga och svåra viner som inte alls passar till den maten eller för just den restaurangen. Blev lite vit Bourgogne, och klassiskt från Toscana i följd av Sauternes till desserten.

 

Jag har varit i Köpenhamn några gånger och blivit väldigt inspirerad av deras utbud av ”naturviner”. Maten och vinerna har lirat sjukt bra, de lättsamma smakerna i maten med fokus på grönsaker tillsammans med de juiciga och eleganta vinerna.

 

Jag blir alltid imponerad av vinlistor som går ihop med konceptet på restaurang och idé. Satsar man på små lokala råvaror och har få sittplatser kanske man också har ett hållbart och ekologiskt tänk i grunden då naturviner passar bra in. Eller om man har en fransk bistro med enklare mat då kanske klassiska viner passar bättre in.

 

Man får aldrig glömma att man är där för gästen och vinerna man ska servera ska passa in till maten men självklart ska gästen gilla kombinationen.

 

Jag älskar att sitta med stora klassiska vinlistor och glo länge innan jag bestämmer mig, årgångar, områden och producenter. Men jag kan också älska att komma till ett bättre pang som jobbar små vinlistor typ ritade på väggen och byter ut utbudet vecka efter vecka för vad som faller dem i smaken.

 

Älskar att bli inspirerad av andra sommelier och deras vinlistor när jag är ute och reser och kommer alltid fortsätta att bli inspirerad vare sig det är på en trestjärnig krog eller en liten bistro.

 

Wallis tips: 

Den här veckan drack jag en supergod Chenin Blanc som var väldigt god från Loire.

Vouvray Le Peu Morier, Vincent Carême, Nr 79145 209:-

fler inlägg