Vilka restauranger går krogisarna själva till?

Stockholm kryllar av restauranger och det öppnar ständigt nya. Hur ska man veta var man ska spendera fredagskvällen egentligen? Mitt allra bästa tips när det kommer till att välja restaurang är att gå dit krogisarna går själva när de är lediga. Alltså, vart går krogpersonalen när de vill unna sig och ha en skön kväll? Och vart personalen går någonstans beror ofta på vilken slags krog man själv arbetar på.

 

Så ännu ett stalltips: är du på en restaurang som du diggar stenhårt? Fråga de som jobbar just där om de har några tips på andra pärlor. “Men man kan väl inte tipsa om en konkurrent!”- tänker du? Jo, är man proffsig och serviceminded så kan man (och bör man) ge tips på andra restauranger och krogar. Vi vill ju värna om vår bransch, då ska vi också ta hand om våra kollegor på andra restauranger.

 

Mitt intresse ligger i vällagad mat och goda viner. Fine Dining är lite passé för mig. Eller snarare har jag insett att ett dygn i Paris eller London är mer värt än en middag på finkrog hemma i Stockholm. När min plånbok är riktigt fet så kanske det här med stjärnkrogar kan få bli en vana igen. Tidigare hade jag filosofin att jag hellre gick ut väldigt sällan men lyxade till det ordentligt när det väl skedde. Det blev naturligt när jag jobbade på en tvåstjärnig restaurang som Frantzén. Allt vi pratade om på jobbet var de bästa korgarna i världen, 50-best och Guide Michelin. Nu börjar jag se värdet i att gå ut och umgås oftare. Syftet med restaurangbesöket är alltså ett helt annat. Jag vill komma åt umgänget med vännerna.

 

Vart går jag om jag är ledig och vill unna mig en skön utekväll?

 

 • Folii – en vinbar öppnad av några av Sveriges bästa sommelierer med riktigt god mat.
 • Babette – samma här. Pizza och goda viner är en kombination i världsklass.
 • Agnes – en ny pärla jag bara hunnit käka vinlunch på. Men i morgon kväll vankas umgängesmiddag med Erika! Woop woop,
 • Agrikultur och Bar Agrikultur – fegt att tipsa om mina arbetsplatser, men vi får så mycket lovord att jag inte kan låta bli. *Ger mig själv en klapp på axeln.* För en avslappnad finmiddag, välj Agrikultur. För en skön start på utekvällen med riktigt god och vällagad mat, Bar Agrikultur med stans bästa Gin & Tonic.
 • Hantverket – gott, avslappnat och perfekt ställe både för dejten och affärsmiddagen. Det är liksom inte krångligt. Bara god och vällagad mat.
 • Café Nizza – samma gäng som Babette. Här kan du nog alltid se krogfolk hänga och dricka goda viner till mat lätt att tycka om.
 • Pubologi – Jag har inte testat Puben efter renovering och nysatsning, men med Olof i köket och Daniel Crespi bakom rodret tvivlar jag inte en sekund på att det fortfarande håller toppklass.
 • Ett Hem – hit går sommelierer och kockar när de vill unna sig en skön kväll i lyxig miljö.
 • Aloë – det bästa jag upplevt i Stockholm på länge. GÅ HIT!
 • Totemo Ramen – jag älskar ramen, vilket gör detta till det enda valet de få gånger jag äter lunch ute på stan.
 • Oaxen Slip – för en härlig lunch eller trevlig middag. Miljön ute på Djurgården är fantastisk.
 • Fäviken – Om du ska slå på stort, gör det på riktigt med hela upplevelsen uppe i Fäviken. Det är ett minne för livet.

Listan kommer säkert att fyllas på allteftersom när jag inser att jag glömt halva stan. Men det är dessa ställen jag själv går till de få gånger jag unnar mig att gå ut. För ärligt talat, soffan är riktigt skön de få lediga kvällar jag har tillsammans med min man 🙂

 

Vill du förresten veta var du kan dricka ditt favoritvin? Missa inte att spana in Star Wine List som listar alla de bästa vinlistorna.

fler inlägg